Akvarium är vackra att titta på oavsett hur stora de är. Det gäller dock att man kan sköta om dem ordentligt. Här får du ett par tips och råd som kan vara bra att känna till om du vill skaffa akvariefiskar.

Välja rätt fiskar

I ett akvarium brukar det finnas en eller flera olika sorters fiskar. Det kan vara klokt att se över vilka fiskar som passar ihop och vilka som inte gör det. Om man inte är så van vid akvariefiskar kan det vara bra att inte satsa på så kallade kampfiskar. De har nämligen en tendens att skapa en del bråk i akvariet. Snälla fiskar är till exempel praktbotia och guppys och de passar även i lite mindre akvarier.

Fiskarnas foder

Akvariefiskar behöver mat precis som alla andra djur. De kan antingen äta flingor, pellets, flytande foder, sjunktabletter eller olika mygglarver. Hur man utfodrar sina fiskar beror lite på vilken fiskart man har. Det kan också finnas olika fodersorter som fisken föredrar. Vissa fiskar älskar röda mygglarver medan andra ratar dem helt.

Att rengöra akvariet

Att rengöra ett akvarium tar en del tid och det kräver en hel del arbete. Man behöver ha en håv och en speciell dammsugare för att kunna rengöra akvariets botten. Man ska också tömma ur en del vatten och ersätta det med nytt. Även glaset ska rengöras och ibland behöver man ta upp fiskarnas gömslen, stubbar och annat för att göra dem ordentligt rena.

Vattnets kvalitet

I Sverige har vi överlag en bra vattenkvalitet när det gäller dricksvatten. Det här vattnet är dock inte alltid så bra när det gäller akvariefiskar. Det kan vara klokt att läsa på lite om vilken typ av vatten fiskarna föredrar. Vissa fiskar vill ha sötvatten, andra saltvatten. Det finns speciella kemikalier man kan tillsätta i vattnet för att få fiskar och akvarieväxter att trivas ännu bättre. Dessutom bör man då och då ta prov på vattnet i akvariet. Det kan man göra på egen hand med hjälp av testkit från djurbutiken.

Vad kostar det att ha ett akvarium?

Hur mycket det kostar att ha ett akvarium kan variera en hel del. Det har helt enkelt att göra med hur stort akvarium man har, vilka fiskar man har samt hur mycket pengar man vill investera i akvariet. Ett lite mindre akvarium med några små fiskar blir billigare att köpa och sköta än ett akvarium på flera tusen liter med massor av exotiska fiskar.