Att driva en djurbutik kan vara väldigt roligt för den som är intresserad av djur. Här får du läsa mer om saker som kan vara bra att veta.

Att hitta kunder

När man driver en djurbutik måste man hitta kunder för att få igång försäljningen. Det finns flera olika sätt att gå till väga på. Ett alternativ är att marknadsföra sig i sociala medier. Det går att göra till låg kostnad eller ibland rent av gratis. Man kan också sätta ut annonser i lokala tidningar eller på internet.

Vad ska säljas i butiken?

En djurbutik kan ha ett större eller ett mindre sortiment. Även om lokalen inte är så stor behöver man fundera över vad som egentligen ska säljas i butiken. Ju mindre plats man har, desto mer begränsningar måste man ha på sitt sortiment. Det kan vara klokt att se över andra sortimentet hos andra djurbutiker i närheten för att veta vad de saknar. På så sätt kan man få flera besökare till sin egen butik. Man behöver också fundera på om man ska rikta in sig mot hundar och katter eller om det är djur som kaniner, akvariefiskar och fåglar som man är mer intresserad av.

Sätt rätt priser

Har man en djurbutik behöver man också se till att priserna man sätter inte är för höga eller låga. Väljer man för höga priser finns det en stor risk att varorna helt enkelt inte säljs. Gäller det foder och andra saker som har ett bäst före datum kan det innebära att produkterna blir för gamla. Är priserna för låga kan det däremot vara så att man går med förlust. Det här är helt enkelt en avvägning man får göra. Det lönar sig också att gå igenom sakerna man säljer då och då. Saker som håller på att gå ut i datum kan man sätta ner priserna på. Då kan man trots allt sälja varorna och tjäna en viss summa på dem.

Att ha levande djur i butiken

Om man har levande djur i sin djurbutik gäller det att ta väl hand om dem. I regel krävs det också speciella tillstånd för att ha och sälja levande djur. Som affärsinnehavare måste man också se till att man inte säljer djuren till olämpliga djurägare. Det kan till exempel vara bra att kontrollera så att det inte föreligger något djurförbud. Man bör också se till att djurägarna verkligen informeras om vad som krävs för att ha ett djur.