Lite om fiskfoder

Det finns naturligtvis en uppsjö även av fiskfoder som du kan välja emellan i din zooafffär. För jag hoppas att du köper maten där. Hos oss får du hjälp med vilken mat just dina fiskar behöver.
Det är faktiskt inte bara att köpa lite flingfoder.  Även när det gäller fiskar som med alla andra djur så gäller det att ta reda på vad just dina fiskar behöver för mat. En del äter ju mer grönfoder och vissa behöver ha speciella sorter för att må bra. En fisk som behöver mer grönfoder och inte får det kan gå på dina växter mer. Om dina fiskar mår bra så får du naturligtvis glädje av det genom att de kanske får yngel och får väldigt vackra färger m.m.
Oftast har man ju inte en sorts fisk utan du behöver variera kosten mellan flingfoder, granulat, frysfoder, levande foder, maltabletter.
Frysfoder som vi brukar ha hemma  är:
Artemia, bosmider, cyclops,  mysis, gamarus, krill, musslor, oxhjärta, räkmix, röda mygglarver, svarta mygglarver, vita mygglarver, diskus quick, diskus quick "intensive red", diskus quick "intensive blue", diskus quick "30% garnelen" Stendkers discusfoder.
Levandefoder som vi brukar ha hemma när det finns att beställa är:
Vita och röda mygglarver, röda jumbo, artemia, tubifex, daphnier.

Dina fiskar uppskattar levandefoder

 
Fiskarna ska äta upp på ca 15 sekunder. Det är större risk att fiskarna dör av för mycket mat än av svält. Som nybörjare och när du har lite fisk bör du inte mata mer än en gång per dygn. När man har stort akvarium med många fiskar och kanske har en utfodringsautomat så kan man mata lite mindre och vid fler tillfällen.
När du reser bort är det väldigt bra att ha en utfodringsautomat, den finns i olika modeller. Det finns även veckofoder som är frystorkade pellets men ej till större fiskar. Dom s.k. "golfbollarna" är inte att rekommendera eftersom det är stor risk för att du får övergödning och nitriter.

Att tänka på innan du köper fiskar!