Fågelfoder

Burmått

Fåglar

Det vanligaste man ger sina fåglar är fröer av olika slag. Detta är oftast inte tillräckligt. En del fåglar äter fröer även i naturen. Men det man ofta glömmer är att dom i naturen har väldigt stor variation på fröer, frukter och växtdelar. Dessutom äter en del arter insekter och nektar. 
Tyvärr glöms detta ofta bort. Det är därför extra viktigt att tänka på att dom får näringsrik kost och  extra vitamintillskott!
När du valt de frösorter som just dina fåglar behöver är det bästa ur näringssynpunkt att du blötlägger dom innan du serverar dom. Det gör så dom börjar gro inuti och fröerna blir vitaminrikare, mindre feta och smakligare.
Du mäter först upp en dagsranson som du lägger i en kopp som du fyller med vatten.
Efter ett dygn i kylskåp silar du fröerna under rinnande vatten och häller sen upp i fåglarnas foderskål.
Det är mycket viktigt att du diskar ur foderskålen varje dag. Maten ska vara slut nästa dag annars har du matat för mycket!
Ovanpå fröerna strör du vitamintillskottet, se till att du har ett tillskott som täcker alla behov inte bara B och C-vitamin!
Dessutom behöver du kanske kraftfoder, uppmatningsfoder s.k. äggfoder. Det kan du antingen ha i en skål bredvid eller strö över lite om dina fåglar har god aptit på detta. Det är viktigt att fåglarna får variation på födan och inte äter ensidigt!
Förutom fröer är det väldigt bra att ge en bra och vitaminrik pellets att variera med, det finns anpassade för olika fåglar. Vi har flera olika fabrikat.
Kaytee   Kaytee  Kaytee   Kaytee   Kaytee   Kaytee
Pretty pet      Pretty pet     Pretty pet     Pretty pet