En djurbutik bör ha ett relativt stort sortiment, i alla fall när det gäller att kunna täcka flera olika djurslag. Men vad bör egentligen finnas i en djurbutik av det lite större slaget?

Akvarieutrustning

Man kan inte förvänta sig att alla djurbutiker ska ha stora akvarier som de har levande fiskar i. Det tar en hel del plats och dessutom kräver fiskarna mycket skötsel. Men det bör däremot vara möjligt att köpa en del utrustning som har med akvarium att göra. Rengöringsutrustning, några olika kemikalier samt prydnader bör även lite mindre djuraffärer ha hemma, eller så bör de kunna beställas hem.

Burar och tillbehör för hamstrar eller kaniner

De allra flesta djurbutiker har också burar för hamstrar, råttor, kaniner och andra gnagare. Alla burar brukar dock inte vara ihopmonterade och större burar för utomhusbruk kan vara en beställningsvara. Det har helt enkelt att göra med utrymmet i butiken. I mindre djurbutiker kan man inte förvänta sig att det ska finnas riktigt lyxiga burar men en vanlig inomhusbur brukar gå att få tag i. Om djurbutiken säljer levande kaniner, råttor eller annat bör dock sortimentet av burar vara lite större.

Burfåglar

När det gäller burfåglar tar tillbehören till dem inte så stor plats. En djurbutik med bra sortiment bör ha några olika vattenflaskor, lite godis, olika leksaker för fåglar och kanske någon mindre bur.

Foder

Alla djur behöver foder och det spelar ingen roll om det är en hund, katt, fågel eller akvariefisk. Djurfoder finns i många olika varianter och sorter. Man kan inte förvänta sig att alla sorter ska finnas i djuraffären men ett bra sortiment bör i alla fall innehålla något foder till varje djurslag. När det gäller till exempel veterinärfoder för sjukdomar kan det ofta vara bättre att hänvisa kunderna till en veterinärmottagning. Där kan de också få råd och tips om djuret kanske behöver annan hjälp än bara ett foder. Det kan också vara bra att erbjuda kunderna hjälp med att beställa hem ett visst foder om de så önskar.

Tillbehör till hund och katt

Hundar och katter är de allra vanligaste husdjuren och det är också där djurägarna efterfrågar flest tillbehör. En djurbutik bör kunna erbjuda bäddar, kattlådor, leksaker, klösställningar, hundben och andra tillbehör. Det kan ofta löna sig att prova sig fram för att se vad som säljs i den aktuella butiken. Det kan också vara klokt att lyssna på kunderna när de efterfrågar något. Ibland kan det nämligen vara så att det är just de sakerna kunderna efterfrågar som blir bästsäljare.

Service i butiken

När man driver en djurbutik kan det också vara bra att kunna erbjuda lite extra service. Kanske kan man ordna så att tyngre fodersäckar, spånbalar, hö och kattsand körs hem till djurägaren gratis eller mot en liten avgift? Personer som inte har en egen bil eller som är lite äldre kan uppskatta det här oerhört mycket. Det kan också vara bra att ha möjlighet att beställa mer specifika saker till enstaka kunder.

En sådan sak som hundgodis eller olika fodersorter i lösvikt kan också vara bra att ha. Det kan kännas dumt att köpa en hel säck foder bara för att man vill prova maten. Då kan det vara skönt att bara kunna köpa något kilo av fodret för att se om djuret gillar det. En sådan service blir ofta rejält uppskattad.